Siemens Healthineers a instalat primul MAGNETOM Free.Star din România la centrul Arhimed Radiology din Iași

Primul aparat de rezonanță magnetică MAGNETOM Free.Star din portofoliul Siemens Haelthineers a fost instalat cu succes la centrul radio-imagistic Arhimed Radiology din Iași, marcând începutul unei noi ere pentru serviciile de diagnostic și imagistică medicală de înaltă calitate, în regiune.

MAGNETOM Free.Star reprezintă o nouă generație de echipamente de rezonanță magnetică remarcându-se printr-o serie de caracteristici inovatoare. Dotat cu un câmp magnetic de intensitate de 0,55T, MAGNETOM Free.Star utilizează tehnologie de reconstrucție bazată pe rețele neuronale de tip Deep Learning (Inteligență Artificială), oferind imagini de înaltă rezoluție cu timpi de achiziție scurți, comparabile cu cele obținute de echipamente cu intensitate de câmp magnetic de 1,5T sau chiar cu cele de 3T, în anumite patologii. Această tehnologie deschide noi orizonturi pentru explorări, inclusiv în domeniul patologiei pulmonare, care până acum nu era vizibilă prin rezonanță magnetică, dar și pentru pacienții cu implanturi metalice compatibile MR (Rezonanță Magnetică) care pot beneficia de un diagnostic de certitudine în zona periprotetică.

Conceput și pentru a spori confortul pacienților, aparatul, care are un diametru al tunelului de 60 cm, are o lungime scurtă, fiind indicat inclusiv celor care suferă de claustrofobie și prezintă un nivel redus de zgomot datorită tehnologiei de suprimare a vibrațiilor gradientului din dispozitivul RMN.

Tehnologia de tip „tabletă” integrată oferă un flux de lucru rapid și facilitează poziționarea pacientului și planificarea slice-urilor pentru imagini de diagnostic precise, iar utilizarea inteligenței artificiale înseamnă mai multă eficiență și confort pentru pacienți. Echipamentul este dotat cu antene ușoare care se adaptează conturului corpului pacientului, acesta având senzația că are o pătură pe el. Aceste antene oferă semnal omogen pentru imagini de înaltă calitate, asigurând cea mai bună stimulare a țesuturilor, chiar și la 0,55T.

De asemenea, echipamentul utilizează tehnologia „DryCool”, prin care sistemul de rezonanță magnetică este răcit cu numai 0,7 litri de heliu, care nu se pierd niciodată, fiind sigilat pe viață, prevenind astfel pierderile costisitoare în urma unor posibile situații de urgență sau accidente. În cazul puțin probabil în care magnetul se demagnetizează, procedura denumita „ramp-up”, adică revenirea la un magnet funcțional, se face automat și durează un timp extrem de scurt, fără intervenția echipei de service sau a oricărei alte interacțiuni umane.

„Siemens-Healthineers a fost partenerul nostru de încredere de la început. Am ales echipamentele lor datorită clarității, inovațiilor tehnologice, fiabilității și suportului tehnic excelent pe care îl oferă. Anul trecut am investit în upgrade-uri importante, inclusiv un ecograf ACUSON Sequoia, un aparat digital MULTIX pentru radiografii și un computer-tomograf SOMATOM go.Up. Suntem mândri că din ianuarie 2024 le putem oferi pacienților noștri explorări de înaltă calitate cu primul aparat de rezonanță magnetică cu tehnologie MAGNETOM Free.Star, care dispune de un magnet de 0,55T și algoritmi de inteligență artificială Deep Resolve”, a declarat Dr. Oana Arhire, Coordonator medical Arhimed Radiology.

„Tehnicile de accelerare a scanării care fac parte din tehnologia avansată cu care este dotat MAGENTOM Free.Star asigură un timp de scanare scăzut, fără a afecta calitatea imaginii, timpul în care pacientul trebuie să stea în magnet fiind mai scurt decât la unul de 1,5T, iar fluxul de lucru, de la poziționarea pacientului până la obținerea slice-urilor aferente regiunii scanate, este dus la un nivel extrem de avansat, care până acum nu putea fi imaginat. Din punct de vedere al ergonomiei, MAGNETOM Free.Star este proiectat pentru a fi ușor și compact, adaptându-se la constrângeri de spațiu: nu necesită țeavă de quench și este extrem de eficient din punct de vedere energetic. Suntem mândri să aducem în premieră această tehnologie în domeniul medical din România”, afirmă Florin Preoteasa, Regional Business Manager Siemens Healthineers.

Cu o tradiție de peste 20 de ani, centrul radio-imagistic ARHIMED RADIOLOGY din Iași a cunoscut în ultimii cinci ani o dezvoltare amplă multidirecțională: modernizarea infrastructurii, investiții în echipamente, formarea si consolidarea unei echipe profesioniste de medici și tehnicieni. Această nouă investiție în tehnologia de vârf oferită de Siemens Healthineers prin echipamentul MAGNETOM Free.Star permite clinicii să își extindă portofoliul de servicii medicale, asigurând explorări radio-imagistice precise și relevante pentru diagnosticul și tratamentul adecvat al pacienților.

La Siemens Healthineers, suntem pionieri ai inovațiilor în domeniul asistenței medicale. Pentru toată lumea. Oriunde. În mod sustenabil. Compania este furnizor global de echipamente, soluții și servicii de asistență medicală, cu activități în peste 180 de țări și reprezentare directă în peste 70 de țări. Grupul cuprinde Siemens Healthineers AG, înregistrată ca SHL la Frankfurt, Germania, și filialele sale.

În calitate de companie lider în sectorul tehnologiei medicale, Siemens Healthineers se angajează să îmbunătățească accesul la asistență medicală pentru comunitățile insuficient deservite din întreaga lume și depune eforturi pentru a învinge cele mai amenințătoare boli. Compania activează în principal în domeniile imagisticii, diagnosticării, îngrijirii cancerului și terapiilor minim invazive, completate de tehnologia digitală și inteligența artificială. În exercițiul fiscal 2023, care s-a încheiat la 30 septembrie 2023, Siemens Healthineers a avut aproximativ 71.000 de angajați în întreaga lume și a generat venituri de aproximativ 21,7 de miliarde EUR.